Reflect

Me Zizzillä haluamme olla osa muutosta, jota maailma tarvitsee. Me kaikki voimme tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja, ja yhdessä voimme saada aikaan vielä suuremman muutoksen.


Muotialan yrityksenä ja vaatteiden toimittajana meillä on velvollisuus tarjota ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, jotta voit ottaa ympäristön paremmin huomioon tehdessäsi ostopäätöksiä.


Haluamme ennen kaikkea luoda vaatteita, joita käytät ja huollat mielelläsi.


Lisäksi tehtävänämme on tarjota enemmän vaatteita, joiden materiaalivalinnoissa ja tuotantoprosessissa on otettu ympäristö paremmin huomioon. Voit lukea lisää materiaaleista täältä.


Zizzin myymälöissä ja verkossa löydät vastuullisemmista materiaaleista valmistettuja tuotteita Reflect-merkin alta.


Nämä tuotteet on valmistettu materiaalista, joka on yhdellä tai useammalla tavalla ympäristöystävällisempi kuin perinteinen materiaalivaihtoehto.


Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi veden ja kemikaalien käytön vähentämistä tai hiilidioksidipäästöjen alentamista tuotantoprosessissa, tai materiaalien kierrättämistä.


Vielä ei ole olemassa materiaalia, joka voitaisiin luokitella 100 % ympäristöystävälliseksi. Siksi pyrimme käyttämään entistä harkitumpia ja ympäristöystävällisiä materiaaleja. Samalla haluamme kannustaa sinua pohtimaan valintojasi. Alla on luettelo materiaaleista, joiden perusteella tuote voi saada Reflect-merkinnän, sekä kunkin materiaalin hyvät ja huonot puolet.


Lue lisää ja tee harkitumpia valintoja ostaessasi vaatteita ja muotia.

Ekologisella puuvillalla

Ekologisella puuvillalla on useita etuja, jotka on hyvä tietää ostopäätöstä tehdessä. Ekologisesta puuvillasta valmistettujen vaatteiden tuotannossa tai viljelyssä ei käytetä myrkyllisiä kemikaaleja. Tämä koskee myös torjunta-aineita ja muuntogeenisiä organismeja (GMO). Tämä on erityisen tärkeää luonnon monimuotoisuuden, maaperän ja pohjaveden kannalta alueilla, joilla puuvillaa viljellään. Näin myöskään maanviljelijät ja tehtaan työntekijät eivät altistu myrkyllisille kemikaaleille, mikä on suuri etu heidän terveydelleen.

Vielä on kuitenkin epäselvää, kuluuko ekologisen puuvillan tuotantoon vähemmän vettä kuin tavallisen puuvillan. Vesimäärät ovat edelleen suuria molempien kohdalla.


LENZING™ ja ECOVERO™

Lenzing™ ja Ecovero™ ovat Lenzing AG:n tavaramerkkejä. Lenzing™ Ecovero™ -viskoosi on Lenzing-yrityksen tuottama viskoosi. Tuotannossa käytetty puu on peräisin sertifioidusta vastuullisesta metsätaloudesta. Tuotannossa käytetään vain ekologisia ja myrkyttömiä liuottimia, ja tehtaat käyttävät erityistä tuotantomenetelmää, jonka ansiosta vedenkulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet perinteiseen viskoosiin verrattuna.


TENCEL™

Tencel™ on Lenzing AG:n tavaramerkki. Tencel™ Lyocell on Lenzingin valmistama lyocell-kuitu. Tencel™ Lyocellin tuotannossa käytetty puu on peräisin sertifioidusta vastuullisesta metsätaloudesta. Käytetään vain orgaanisia ja myrkyttömiä liuottimia. Tehtaat käyttävät suljettua järjestelmää, jossa yli 99 % tuotannossa käytetyistä liuottimista ja vedestä kierrätetään.


Kierrätetty polyesteri

Kierrätetty polyesteri on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista, tuotannon kangasjätteistä tai käytetyistä polyesterituotteista. Kierrätetty polyesteri vähentää muovi- ja tekstiilijätettä ja edistää kiertotaloutta muotiteollisuudessa


Livaeco™ by Birla Cellulose™ Viskose

Livaeco on EcoVeron tavoin viskoosi, joka on valmistettu perinteistä viskoosia laadukkaammin ja vastuullisemmin.

Viskoosin pääraaka-aine on puu, ja tässä viskoosissa puu on peräisin sertifioidusta vastuullisesta metsätaloudesta.

Puu pilkotaan hakkeeksi, joka liuotetaan kemiallisessa prosessissa. Tämän jälkeen siitä valmistetaan kuitua, jota voidaan kutoa kankaaksi.

Livaeco tuotetaan suljetussa järjestelmässä, jossa vesi ja liuottimet käytetään uudelleen. Näin hiilidioksidipäästöt vähenevät ja vedenkulutus pienenee.

Lohkoketjuteknologian avulla Livaecon koko tuotantoketju on jäljitettävä. Tämä puolestaan luo läpinäkyvyyttä tuotteen matkaan. Nykyisellään viskoosia ei voi kierrättää. Pidä siis hyvää huolta viskoosista valmistetuista vaatteista, ja korjaa ne, jos ne rikkoutuvat.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS on lyhenne sanoista Global Organic Textile Standard. Se on johtava kansainvälinen luomutekstiilien sertifiointistandardi. Sertifikaatti on tae siitä, että tekstiilin puuvilla on kasvatettu, korjattu ja viljelty ilman torjunta-aineita, muuntogeenisiä organismeja ja muita haitallisia aineita. Näin turvataan sekä työntekijöiden terveys että veden ja maaperän, jossa puuvillaa kasvatetaan, laatu. GOTS eroaa useimmista muista luomutekstiilisertifikaateista, sillä se asettaa korkeat vaatimukset myös muille kestävän kehityksen osa-alueille, kuten toimitusketjun sosiaaliselle toiminnalle. Se sisältää elämiseen riittävän palkan työntekijöille, lapsityövoiman käytön kiellon, sekä turvalliset työolosuhteet. Jokainen toimitusketjun osa tarkastetaan kerran vuodessa, sen varmistamiseksi, että ne edelleen täyttävät GOTS-standardin korkeat vaatimukset.


Global Recycled Standard (GRS)

GRS on lyhenne sanoista Global Recycled Standard. Se on yksi kierrätystekstiilien johtavista standardeista. Standardi takaa, että vähintään 50 % tuotteen kuiduista on peräisin kierrätysmateriaaleista. Riippumattomat kolmannet osapuolet vierailevat jokaisessa toimitusketjun osassa varmistamassa, että käyttämättömät materiaalit pidetään erillään kierrätetyistä materiaaleista. GRS-standardissa on kierrätetyn sisällön varmistavien säädösten lisäksi myös tiukat sosiaaliset- ja ympäristövaatimukset. Mahdollisesti haitallisia aineita ei saa käyttää GRS-tuotteissa tai niiden pinnalla, siksi kemikaalien käyttöä ympäristölle turvallisella tavalla valvotaan myös. Työntekijöillä on oltava puhtaat ja turvalliset työolosuhteet, joissa ei esiinny syrjintää tai käytetä lapsityövoimaa.