Pidennä lempivaatteidesi käyttöikää

Opas: Näin pidennät vaatteidesi käyttöikää

Löytäessäsi täydellisen vaatekappaaleen, jota haluat käyttää yhä uudestaan ja uudestaan, on tärkeää tietää miten vaatetta tulisi huoltaa, jotta se kestää hyvänä mahdollisimman pitkään.


Vaatteiden pesuun ja kuivaukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Voit pidentää vaatteiden käyttöikää huoltamalla niitä juuri kyseiselle materiaalille sopivalla tavalla.


Kuinka vaatteet tulisi pestä?

Vaatteiden pesuun vaikuttavat monet tekijät. Jotkut vaatteet voidaan pestä koneessa, toiset vain käsin. Tämä riippuu pääasiassa materiaalista, väristä ja mahdollisista yksityiskohdista, kuten helmistä ja napeista. Vaatteita pestessä kannattaa noudattaa vaatteessa olevia pesuohjeita.


Tässä tekstissä kerromme, mitä voit tehdä ennen pyykinpesua, pyykinpesun aikana ja sen jälkeen huolehtiaksesi vaatteistasi parhaalla mahdollisella tavalla.


Vaatteiden hellävarainen pesu

Vaatteita pestäessä on hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Olisi sääli huomata pesun jälkeen, että vaatteet ovat menneet pilalle väärän pesutavan vuoksi.


Aloita arvioimalla ovatko kaikki vaatteet pesun tarpeessa. Vaatteet kuluvat joka pesun yhteydessä, ja vaatteita voi käyttää useita kertoja ennen pesun tarvetta. Jos voit pestä vain osan vaatteistasi tai vaihtoehtoisesti ripustaa ne ulos tuulettumaan, säästät vaatteita turhalta kulumiselta ja vähennä samalla ympäristökuormitusta.


Tarkista pesumerkinnät

Suosittelemme aina tutustumaan vaatteen pesuohjeisiin ennen pesua. Pesulapussa on usein pesumerkkejä, jotka kertovat kuinka korkeaa lämpötilaa ja linkousta vaate kestää, onko vaate konepestävä ja niin edelleen.


Olemme koonneet kaikki erilaiset pesu- ja puhdistusmerkinnät pesuoppaaseen, josta voit lukea kustakin merkinnästä.

Tahrojen poisto

Lempivaatteen tahriintuminen ei ole koskaan hauskaa. Jos vaatteeseen kuitenkin tulee tahra, käsittele tahra ennen pesua. Tahrat on vaikeampi poistaa ensimmäisen pesukerran jälkeen, ja jos tahraa ei saa pois, vaate päätyy usein käyttämättömäksi.


Tahranpoisto onnistuu usein kolmella yksinkertaisella toimenpiteellä:


1. Laita vaate likoamaan heti.

2. Levitä tahranpoistoainetta, pesuainetta tai astianpesuainetta ja anna vaikuttaa.

3. Pese vaate tavalliseen tapaan, mieluiten 40° asteessa, jotta tahranpoiston onnistuminen paranee.


Kiinnitä huomiota materiaaleihin

Ennen pesua on tärkeä tarkistaa, mistä materiaaleista vaate on valmistettu. Eri materiaalien kestävyys vaihtelee paljon. Puuvilla on usein helppo pestä eikä se useinkaan mene pilalle. On kuitenkin olemassa muita materiaaleja, jotka ovat herkempiä pesulle. Lue lisää yleisimmistä materiaaleista alta.


Silkki

Silkki on kaunista ja pehmeää, mutta myös vaikeasti huollettavaa. Pääsääntöisesti silkkiä kannattaa pestä mahdollisimman vähän. Joskus vaatteen voi vain höyryttää hajujen ja ryppyjen poistamiseksi. Jos se on kuitenkin pestävä, pesu on parasta tehdä käsin. Jos päätät pestä vaatteen pesukoneessa, tee se mahdollisimman hellävaraisella ohjelmalla ja alhaisessa lämpötilassa. Käytä pesuun silkille tarkoitettua pesuainetta sekä kone- että käsinpesussa.


Villa

Kuten silkki, myös villa on erittäin herkkä materiaali, joka ei siedä paljoa pesua. Harkitse siis villavaatteen raikastamista höyryttämällä tai tuulettamalla pesun sijaan. Jos peset villavaatteita, varmista, että pesu tapahtuu 30 asteessa villa- tai käsinpesuohjelmalla. Muista myös käyttää villanpesuainetta tai pese ne täysin ilman pesuainetta.


Lisävinkki villavaatteiden hoitoon ja niiden käyttöiän pidentämiseen on käyttää villakampaa, jolla voit varovasti poistaa vaatteisiin muodostuvat nukat. Näin voit käyttää suosikkineuleitasi vuodesta toiseen.


Viskoosi

Viskoosi on yksi herkimmistä materiaaleista, jolla on suuri riski kutistua tai menettää muotoaan. Siksi on tärkeää, että viskoosivaatteiden pesuun käytetään käsinpesuohjelmaa. Vaatteet on myös pestävä mahdollisimman kylmässä eikä koskaan yli 40 asteessa.


Denim

Vaikka denim on erittäin kestävä, sitä ei tarvitse pestä usein. Joskus riittää, että ripustat farkut suihkussa ollessasi höyrystymään tai viet ne ulos tuulettumaan. Kun peset farkkuja tai muita denim-vaatteita, ne kannattaa pestä kylmässä lämpötilassa. Varmista myös, ettei pesuohjelmassa ole turhan montaa kierrosta, jotta vaatteet kuluvat mahdollisimman vähän. Suosittelemme myös pesemään vaatteet nurinpäin, jotta ne eivät menetä väriään.

Huolehdi väreistä

Värilliset vaatteet ovat hienoja ja voivat lisätä persoonallisuutta asukokonaisuuteen. Siksi on sääli, jos värit haalistuvat ja vaate jää käyttämättä.


Suosittelemme pesemään värilliset vaatteet erillään muista vaatteista tai muiden samanväristen kanssa. Jäljelle voi jäädä ylimääräistä väriainetta, joka voi tarttua muihin vaatteisiin niiden ensimmäisellä pesukerralla.


Jotkut värilliset vaatteet menettävät väriään joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Ennen kuin peset vaatteen pesukoneessa, voit testata väriä hieromalla märkää pumpulipuikkoa kohtaan, joka ei näy käytössä.

Jos huolehdit vaatteistasi hyvin ennen pesua, pesun aikana ja pesun jälkeen, niiden kesto on lähes rajaton

Raidallisten vaatteiden pesu

Raidallisten tai moniväristen vaatteiden peseminen voi olla haastavaa. Voit olettaa, että valmistaja on ottanut huomioon väriaineet siten, etteivät vaatteen yhdessä kohdassa olevat värit leviä toiseen kohtaan.


Jos kuitenkin haluat pelata varman päälle pestessäsi raidallisia tai kuviollisia vaatteita, suosittelemme, että liotat niitä tunnin ajan etikassa ennen ensimmäistä pesukertaa. Tämä auttaa kiinnittämään värit. Tämän jälkeen voit pestä vaatteen ensimmäisen kerran joko käsin tai yksinään pesukoneessa. Kun peset vaatteita uudelleen myöhemmin, pese ne yhdessä kirkkaiden värien kanssa.


Valitse sopivin pesutapa

Riippuu pitkälti materiaalista ja pesukoneestasi, tuleeko vaatteet pestä käsin vai voiko ne pyöräyttää koneessa. Jotkut materiaalit ovat melko hauraita, mutta monissa uudemmissa pesukoneissa on pesuohjelmat, jotka soveltuvat hauraimpienkin materiaalien pesuun.


Jos sinun on pestävä rintaliivit tai muita herkkiä vaatteita koneessa, voit käyttää pesupussia, jotta vaatteet eivät vahingoitu. Pesupussi suojaa vaatteitasi, sekä auttaa sinua pitämään vaatteet erossa muista.


Tiedämme, että vaatteet kuluvat joka pesukerralla materiaalista riippumatta. Jos vaatteessa on vain muutama tahra, yritä poistaa ne käsin sen sijaan, että pesisit koko vaatteen pesukoneessa.


Käytä oikeaa lämpötilaa

Laske pesulämpötilaa mahdollisuuksien mukaan, kun peset vaatteita pesukoneessa. Se on hyväksi vaatteille ja ympäristölle. Jos peset vaatteet vain 30 asteessa 40 asteen sijaan, säästät noin 30 prosenttia energiankulutuksessa.


Jotkut ihmiset pelkäävät, että tavallista kylmempi pesu ei puhdista vaatteita kunnolla, mutta tämä ei ole totta. Lähes kaikki pesuaineet ja -jauheet on suunniteltu puhdistamaan vähintään 30 asteen lämpötilassa. Jos taas peset 15-20 asteen lämpötilassa, käytä kylmäpesuaineita, jotta vaatteet puhdistuvat kylmässä vedessä.


Monet vaatteet voidaan pestä 30-40 asteessa, mutta jotkut vaatteet taas tulisi pestä 60 tai 90 asteessa. Näitä ovat esimerkiksi alusvaatteet, vuodevaatteet, pyyhkeet ja tiskirätit. Bakteerit ja pölypunkit häviävät vain 60:n tai 80:n asteen pesussa.


Kiinnitä huomiota pesu- ja huuhteluaineisiin

On makuasia, haluaako vaatteet pestä nestemäisellä pesuaineella vai pesujauheella. Käytitpä kumpaa tahansa, on tärkeää noudattaa pakkauksen annosteluohjeita. Ohjeistus perustuu veden kovuuteen, pyykin määrään ja vaatteiden likaisuuteen. Näin annostelet oikean määrän, mutta muista, että pesuaineen lisääminen ei tee vaatteistasi puhtaampia. Päinvastoin, vaarana on, että vaatteisiin jää saippuajäämiä pesun aikana.


Nestemäisen pesuaineen ja jauhemaisen pesuaineen erona on se, että pesujauheeseen lisätään usein valkaisuainetta. Tämän vuoksi pesujauhe on paras valinta valkoisten vaatteiden pesuun. Voit myös ostaa nestemäistä pesuainetta, joka on suunniteltu erityisesti mustien vaatteiden pesuun.


Huuhteluaine jakaa mielipiteitä. Huuhteluaineen etuja on, että se pehmentää vaatteita, lisää tuoksua ja poistaa staattista sähköä. Toisaalta, jos käytät esimerkiksi urheiluvaatteiden pesussa huuhteluainetta, vaarana on, että ne menettävät hikeä haihduttavat ominaisuutensa. Jotkut ovat taas sitä mieltä, että huuhteluaineet ovat tarpeettomia, koska ne eivät puhdista vaatteita, vaan lisäävät usein hajusteallergioiden riskiä.


Vaihtoehdot pesuaineille ja huuhteluaineille

Jos et pidä jauhemaisista tai nestemäisistä pesuaineista, on olemassa vaihtoehtoja, jotka ovat ympäristön kannalta parempia. Mielipiteet siitä, ovatko ne yhtä tehokkaita kuin perinteinen pesuaine/-jauhe, vaihtelevat.


Suosittuja vaihtoehtoja pesuaineelle ovat saippuamarjat, saippuapähkinät ja pesupähkinät. Itse asiassa ne ovat vain eri nimiä samalle ympäristöystävälliselle vaihtoehdolle. Saippuamarjat ovat peräisin Sapindus Mukorossi -puusta, ja marjojen kuoria käytetään saippuaan. Ne sisältävät saponiini-nimistä ainetta, joka vaahtoaa joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ja näin puhdistaa vaatteet.


Pesupallot tai pesumunat ovat toinen ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteiselle pesuaineelle. Laita pesupallo/-muna koneeseen vaatteiden kanssa. Pallo tai muna sisältää pesutabletteja, jotka ovat puristettua pesujauhetta, ja tabletit vapauttavat saippuaa pesun aikana. Pallolla ja munalla on myös vaatteita hankaava vaikutus.


Jos haluat korvata huuhteluaineen, voit käyttää hieman valkoista etikkaa. Se ei ehkä kuulosta tehokkaalta, mutta etikan sanotaan säilyttävän värin ja estävän kalkin muodostumista vaatteisiin. Käsittelystä huolimatta etikan haju ei myöskään jää vaatteisiin. Toisaalta monet ovat myös sitä mieltä, että etikkaa ei kannata käyttää, koska sillä ei ole samaa vaikutusta kuin huuhteluaineella ja väärän etikan käyttö voi olla haitallista pesukoneelle. Tutustu huuhteluaineen ja etikan ominaisuuksiin ennen kuin päätät, käytätkö jompaakumpaa vai jätätkö kenties molemmat pois.


Vaatteista huolehtiminen pidentää käyttöikää

Pluskokoisten vaatteiden hoitaminen pesun jälkeen on yhtä tärkeää kuin niiden peseminen. Jos esimerkiksi kuivaat suosikkineuleesi kuivausrummussa, voit olla varma, ettei se enää istu. Jos taas silität hienon paitasi liian kovalla lämmöllä, siitä ei tule enää samanlainen. On siis hyvä tietää, miten juuri pestyjä vaatteita kannattaa käsitellä, jotta voit käyttää niitä yhä uudelleen ja uudelleen.


Vältä virheitä kuivauksessa

Joitakin vaatteita voi kuivata kuivausrummussa, mutta kuivausrummut myös kuluttavat vaatteita. Vaarana on, että niiden kestävyys heikkenee ja ne voivat menettää muotoaan tai kutistua yhden tai useamman kuivauksen jälkeen.


Sekä vaatteiden että ympäristön kannalta on parempi antaa vaatteiden ilmakuivua joko sisällä tai ulkona. Voit kuivata vaatteita ulkona ympäri vuoden. Talvella se vain kestää kauemmin kuin kesällä kylmän sään ja vähäisen auringon vuoksi. Huomioi kuitenkin, että aurinko voi valkaista vaatteita. Voit välttää tämän kääntämällä ne nurinpäin.


Vältä vaatteen ripustamista henkariin kuivumisen ajaksi. Vaarana on, että varsinkin neulevaatteet venyvät ja saavat epäsuotuisan muodon. Aseta vaatteet sen sijaan esimerkiksi pyyhkeen päälle ja anna niiden kuivua. Jos käytät tätä menetelmää, muista kääntää vaate muutaman kerran, jotta se kuivuu kunnolla molemmilta puolilta.


Löydä paras silitystekniikka

Vaatteiden silittäminen ei ole aivan niin yksinkertaista kuin monet ehkä ajattelevat. Jos haluat pitää huolta vaatteistasi, sinun on ryhdyttävä varotoimiin suojellaksesi niitä mahdollisimman hyvin.


Tiedät ehkä tunteen, kun silität samaa taitetta yhä uudelleen ja uudelleen eikä se suoristu. Kuivia vaatteita on vaikeampi silittää kuin kosteita vaatteita. Siksi suosittelemme suihkuttamaan vaatteelle hieman vettä, jotta silitys olisi helpompaa. Voit myös jättää vaatteet kuivaamatta kokonaan pesun jälkeen, jolloin ne voi silittää kosteana.


Käännä vaate nurinpäin silityksen ajaksi suojataksesi vaatetta. Jos silität oikealla puolella, vaatteeseen voi tulla tahroja tai värimuutoksia liian korkean lämpötilan tai veden takia.


Jos olet tottunut silittämään pyörein liikkein, et ole yksin tavan kanssa, mutta se ei ole kaikkein paras vaihtoehto. Vaarana on, että vaatteet venyvät ja niiden muoto muuttuu pyöreillä liikkeillä. Yritä sen sijaan silittää suorin vedoin.


Kuinka kauan vaatteet kestävät?

Jos huolehdit vaatteistasi hyvin ennen pesua, pesun aikana ja pesun jälkeen, niiden kesto on lähes rajaton. Vaatteiden käyttöikää voi pidentää monin tavoin, mutta jos noudatat pesulapun ohjeita, olet hyvällä tiellä.