Vinkkejä neuleiden pesuun

Vinkkejä neuleiden pesuun

Useimpien meidän vaatekaapeistamme löytyy jonkinlaisia neuleita. Neulepusero, neulehousut tai ehkä neuletakki. Neuleet voivat olla samaan aikaan sekä käytännöllisiä että tyylikkäitä. Materiaalista, väristä ja muodosta riippuen neuleita voi käyttää kaikkina vuodenaikoina.


Neuleet ovat kuitenkin usein myös hauraita, koska ne valmistetaan yleensä luonnonmateriaaleista. Tämä tarkoittaa, että sinun on pidettävä neuleistasi hyvää huolta. Varsinkin silloin kun sinun tarvitsee pestä ja kuivata se. Autamme sinua kertomalla, mikä on paras tapa käsitellä neuleitasi pesun ja kuivauksen aikana.


Miten neulevaatteet pestään?

Riippumatta siitä, mistä materiaalista tai materiaaleista neuleesi on valmistettu, 3 pesuvinkkiä on syytä pitää mielessä. Lue alta tarkemmat tiedot jokaisesta vinkistä.

1. Tarkista pesuohjeet

2. Pese matalissa lämpötiloissa

3. Käytä hellävaraista, esimerkiksi villalle tarkoitettua saippua


1. Tarkista pesuohjeet

Pesuohjeet kannattaa aina tarkistaa ensimmäisenä. Näet niistä tarkalleen, miten kyseinen vaatekappale tulee pestä. Riippuen siitä, mistä materiaalista neuleesi on valmistettu ja onko siinä nappeja, koristeita tai muuta ompeleita, näillä voi olla vaikutusta sen tarvittavaan käsittelyyn.


Jotkin neuleet voidaan puhdistaa vain kuivapesussa tai käsin, kun taas toiset voidaan helposti pestä pesukoneessa. Jos peset neuleita pesukoneessa, muista käyttää hellävaraista ohjelmaa. Useimmissa pesukoneissa on hellävarainen pesuohjelma matalalla lämpötilalla ja pienemmällä linkousnopeudella. Sinun on vältettävä liiallista neuleidesi linkousta.


Jos sinun täytyy pestä kotitekoinen neuleesi, sinulla ei todennäköisesti ole pesuohjeita. Jos et ole varma, miten neuleesi reagoi pesuun, voit aloittaa pesemällä testikappaleen. Tällä tavalla sinun ei tarvitse ottaa riskejä varsinaisen vaatekappaleen kanssa.


LUE MYÖS: Mitä vaatteiden pesusymbolit tarkoittavat?


2. Pesu matalassa lämpötilassa

Useimpia neuleita ei saa pestä yli 30 tai enintään 40 asteessa. Pesutavalla ei ole merkitystä. Ellei vaatteisiin ole tarttunut haitallisia bakteereja, niitä ei ole tarpeen pestä korkeammassa lämpötilassa.


Pesu viileämmällä vedellä on hyväksi vaatteillesi ja ympäristölle. Jos peset kylmässä, alle 30-asteisessa vedessä, muista, että vaatteiden kunnolliseen puhdistamiseen tarvitaan erityistä pesuainetta.


3. Käytä hellävaraista saippuaa

Riippumatta siitä, onko neuleesi valmistettu puuvillasta, villasta tai jostain muusta, neuleiden pesuun on suositeltavaa käyttää erityistä saippuaa. Tavallinen pesuaine ei ole neuleillesi hyväksi, koska se saattaa vahingoittaa materiaalin luonnonkuituja. Käytä siksi aina hellävaraista saippuaa esimerkiksi villalle.


Samasta syystä kannattaa myös pysytellä erossa tahranpoistoaineista. Se on voimakas aine, jota neuleet eivät kestä. Neuleet eivät myöskään hyödy hankauksesta, jota usein tahrojen kohdalla tehdään. Käytä sen sijaan hellävaraista pesuainetta.

Pesun tarpeen vähentämiseksi voit käyttää lisäkerrosta neuleesi alla

Miten pestä neuleita käsin?

Jos haluat pestä neuleesi käsin, voit noudattaa seuraavia ohjeita:

1. Täytä amme tai allas haalealla vedellä

2. Lisää hellävaraista saippuaa esim. villalle ja pese vaate hellävaraisesti

3. Jätä neule veteen 5-10 minuutiksi

4. Huuhtele saippua pois varovasti puhtaalla, haalealla vedellä

5. Purista ja painele vesi pois - älä väännä!


Neuleita tulisi pestä mahdollisimman vähän, mutta jos pesu on välttämätöntä, se on turvallisinta tehdä käsin - varsinkin jos et ole varma, kestääkö neule konepesua.


Pesujen tarpeen vähentämiseksi voit pukea lisäkerroksen neuleesi alle. Jos sinulla on esimerkiksi neulepusero, voit käyttää t-paitaa sen alla. Näin voit käyttää neuletta pidempään.


Erityisesti villaneuleiden pesuun

Villa on yksi luonnonmateriaaleista, joita ei pidä pestä liikaa. Villan sanotaankin usein olevan itsepuhdistuvaa, koska se sisältää luonnollista rasvaa, lanoliinia, joka poistaa hajuja ja toimii antibakteerisena aineena. Jos sinulla on villaneule, voit usein vain tuulettaa sitä ulkona muutaman tunnin ajan.


Erityisesti akryylien pesuun

Akryyli saattaa venyä, joten tämän materiaalin kohdalla on erityisen tärkeää noudattaa pesuohjeita, jotta sen muoto pysyy ennallaan.


Akryylin synteettiset muovikuidut ovat todella herkkiä kuumuudelle, joten kuivausrumpuja, silitysrautoja, lämpöpattereita ja vastaavia on aina vältettävä.

Miten neulepusero kuivataan?

Ensimmäinen (ja kaikkein tärkein) sääntö on: älä käytä kuivausrumpua. Kokeile sen sijaan tätä lähestymistapaa:

1. Purista vesi varovasti pois neuleesta

2. Aseta neule pyyhkeen päälle

3. Rullaa neule pyyhkeen sisään

4. Painele tarvittaessa pyyhettä astumalla sen päälle

5. Rullaa pyyhe auki, ota neule ja aseta se kuivan pyyhkeen päälle kuivumaan


Aivan kuten pestessäsi neuleitasi, on tärkeää, että olet varovainen kuivaamisen kanssa. Siksi yllä mainittua menetelmää suositellaan. Voit myös vetää neuletta hieman, kun asetat sen kuivumaan, jotta se säilyttää alkuperäisen muotonsa. Ja jos haluat pelata varman päälle, voit käyttää mittanauhaa oikean muodon löytämiseksi, kun neule kuivuu.


Voi olla houkuttelevaa ripustaa neulepuserosi henkariin kuivumaan, mutta se ei ole hyvä idea. Kun neule on märkä, se on myös raskas, joten vaarana on, että henkari aiheuttaa venymiä ja muuttaa neuleen muotoa esimerkiksi olkapäiden kohdalta. Varmista siis aina, että neule asetetaan kuivumaan tasaiselle alustalle.


Jos neuleesi on kutistunut

Monet meistä pelkäävät, että neuleemme kutistuvat pesussa. Ehkä se ei kestänyt pesukoneen käsittelyä, ehkä lämpötila oli liian korkea tai ehkä se laitettiin kuivausrumpuun. Sinun ei onneksi tarvitse heittää pois neuleitasi, jos sinulle sattuu onnettomuus. Voit kokeilla erästä temppua sen jälkeen, kun neuleesi koko on yhtäkkiä muuttunut.


1. Täytä amme tai ämpäri haalealla vedellä ja lisää muutama ruokalusikallinen vauvashampoota tai hiustenhoitoainetta

2. Muista työstää shampoo tai hoitoaine neuleeseen ja anna sen imeytyä 5-10 minuutin ajan

3. Ota neule pois vedestä ja purista ylimääräinen vesi pois - neuletta kiertämättä

4. Aseta neule kuivalle pyyhkeelle ja vedä kangasta varovasti oikean muodon ja koon saamiseksi

5. Jätä vaatteet kuivumaan - mieluiten kuivaustelineen päälle, jotta ilma kuivaa niitä alapuolelta

6. Voit tarvittaessa toistaa prosessin, kun neule on kuivunut


Vaikka on mahdollista, että saat neuleesi takaisin normaaliksi kutistumisen jälkeen, pesun kanssa ei kannata ottaa riskejä. Muista aina pitää neuleestasi huolta ja käsitellä sitä huolellisesti pesun aikana.


LUE MYÖS: Miten pidentää suosikkivaatteidesi käyttöikää?