Ulkoiluopas: Valitse oikeat retkeilyvaatteet 

Luonnossa kävely on monille rentoutumista parhaimmillaan tai jännittävä seikkailu – ehkä voit samaistua siihen. Usein kyseessä on myös itsestään selvä aktiviteetti toteutettavaksi perheen tai ystävien kanssa, tai jopa yksin. Joka tapauksessa on tärkeää valita sopivat retkeilyvarusteet, jotta kokemus on paras mahdollinen.Millainen on hyvä retkeilyvaatetus?

"Ei ole huonoa säätä, on vain huonoja vaatteita". Olet luultavasti kuullut tuon lauseen ennenkin. Ehkä siinä on jotain perää? Jos pidät huolta vaatteistasi ja jalkineistasi, on ulkoilukokemus yleensä sitä parempi. Etsitpä sitten retkeilyvarusteita kesäksi tai talveksi, ulkoiluvaatteille asetetaan tiettyjä vaatimuksia. Mutta mitkä retkeilyvaatteet ovat erityisen hyviä naisille? Tärkeintä on, että pysyt lämpimänä ja kuivana tuulesta ja säästä riippumatta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinun on sopeuduttava erilaisiin sääolosuhteisiin.


Muista kolmen kerroksen periaate

Koska säästä ei voi koskaan olla 100-prosenttisen varma, on tärkeää, että retkeilyvaatteet soveltuvat sääolosuhteisiin. Kun olet aktiivinen, kehosi viilenee automaattisesti, jos vaatteesi ovat kosteat ja märät. Kolmikerrosperiaatteella voit sekä eristää että antaa vartalosi hengittää, jotta vältät kylmettymisen ja kastumisen.


 • Sisimmän vaatekerroksen ei pitäisi olla liian paksu, hiki kulkee helpommin pois kehosta. Valitse tähän villa tai synteettistä materiaalia. Erityisesti villa mukautuu hyvin kehon lämpötilaan ja lämmittää sinua, kun on märkää.
 • Keskimmäisen kerroksen on oltava lämmin ja hengittävä. Tässä voit käyttää erityisesti villapaitaa tai fleecetakkia, sillä molemmat ovat hengittäviä vaatteita ja pitävät kehosi lämpimänä.
 • Ulomman ja viimeisen kerroksen on suojattava tuulelta, vedeltä ja kylmältä, joten kerroksen on oltava sekä tuulenpitävä että vedenpitävä. Voit siis hyvin käyttää tuulenpitäviä ja vedenpitäviä kuoritakkeja. Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää tavallista sadetakkia.

Löydä käytännöllinen takki

Riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan lähdet seikkailuihin, on tärkeää, että takkisi on kunnossa. Ihanteellinen ulkoilutakki pitää sinut lämpimänä ja kuivana, ja lisäksi se tarjoaa sinulle liikkumavapautta ja hengittävyyttä.


Kesällä kevyt takki voi riittää kevyen tuulen varalle ja suojaamaan sinua auringolta. Toisaalta, jos olet etsimässä kevään tai syksyn retkeilyvarusteita, softshell-takki on hyvä valinta. Se on sekä tuulenpitävä että vedenpitävä ja antaa kehosi hengittää. Talvella tai kylmällä säällä voit täydentää sitä fleecetakilla.


Jos keli on sateinen, sadetakki on tietenkin myös ihanteellinen valinta. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota sekä vedenpitävyyteen että teipattuihin saumoihin. Vesipatsaan paineen tulisi olla mieluiten 5000-10000 mm/min. Tällä paineella sekä vahvat kuurot että rankkasateet pysyvät loitolla. Tarkista lopuksi, että sadetakissa on teipatut saumat, jotka estävät veden tunkeutumisen sisään ja pitävät sinut täten kuivana. Voit lukea oppaastamme lisää vedenpitävyydestä ja hengittävyydestä.

Valitse oikea yläosa

Kun olet liikkeellä, kehosi lämpenee nopeasti. Jotta vältät kastumisen ja jäähtymisen, valitse hengittävä hikeä haihduttava yläosa. Tässäkin tapauksessa korostamme villaa ja synteettisiä materiaaleja. Niiden käytännölliset ominaisuudet auttavat tarjoamaan kehollesi parhaat mahdolliset olosuhteet retkeilyn tai vaelluksen aikana. Jos on koleaa, fleecepusero voi olla ihanteellinen valinta.

Käytännölliset ja näppärät ulkoiluhousut

Ennen kuin lähdet pitkälle retkelle tai vaellukselle, harkitse ulkoiluhousuja. Retkeilyhousuja löydät moneen eri lähtöön. Yhteistä niille on se, että housujen erityisen käytännöllinen materiaali on mukavaa ja hengittävää. Joissakin housuissa on kätevät taskut, jotka ovat ihanteellisia pienille tavaroille, joita saatat tarvita matkalla.

Kuorihousut taas pitävät tuulen ja veden loitolla ja ovat retkeilyhousujen tavoin erittäin hengittävät. Voit siis käyttää niitä hyödyksesi kaikenlaisissa sääolosuhteissa.

Hyvä tietää jalkineista

Jos olet lähdössä lyhyemmille vaelluksille, joilla maasto ei ole haastavaa, voit todennäköisesti tyytyä tavanomaisiin retkeilykenkiin. Mutta jos olet liikkeellä reppu selässä ja haastavammassa maastossa, kannattaa harkita vaelluskenkiä tai trekking-kenkiä. Ne antavat paremman nilkkatuen. On myös epätodennäköisempää, että horjahdat liikkuessasi.


Kun olet valinnut sopivat jalkineet, on aika miettiä sukkia. Jos kengässäsi on tilaa, voi olla hyvä idea pukea ohuet synteettiset urheilusukat ja päälle villasukat. Sukkien kaksi kerrosta hankaavat toisiaan eivätkä ihoa vasten. Tämä vähentää rakkojen riskiä.


Mitä ottaa mukaan vaellusretkelle? 

Jos olet lähdössä pitkälle vaellukselle, on erityisen tärkeää pitää kirjaa mukaan otettavista asioista. Mukaan ei kannata ottaa turhan paljoa tavaraa, sillä kannat niitä mukana koko matkan ajan.

Saatat löytää alta inspiraatiota omalle pakkauslistallesi. Sisältö vaihtelee luonnollisesti vuodenajan mukaan:


 • Vaellusreppu
 • Kartta ja kompassi tarvittaessa
 • Kauluri
 • Käsineet
 • Rakkolaastarit
 • Ensiapupakkaus
 • Aurinkosuoja
 • Hyttyssuihke
 • Aurinkolasit
 • Powerbank
 • Otsalamppu
 • Taskuveitsi
 • Syötävää ja juotavaa
 • Muovipussi roskille

5 vinkkiä retkelle

Oikeanlaisen vaatetuksen ja hyvin pakatun repun lisäksi tässä viisi muuta vinkkiä retkelle:


 1. Juo riittävästi vettä, kesällä entistä enemmän.
 2. Varmista, että syöt sopivasti, jotta elimistösi saa energiaa.
 3. Ota mukaan rakkolaastareita, jotta rakot eivät haittaa kävelyäsi.
 4. Tarkista punkit heti perille tultuasi, jos olet ollut luonnossa.
 5. Venyttele vaelluksen jälkeen, ja myös matkalla, jotta paikat eivät kipeydy


Näillä sanoilla toivotamme sinulle mukavaa matkaa luontoon. Ja muista: Ei ole huonoa ulkoilusäätä!