Riippumatta siitä oletko aloittelija vai rutinoitunut harrastaja, laskettelurinteeseen kannattaa suunnata oikeanlaisissa varusteissa. Kerromme mitä sinun tulee huomioida, jotta osaat valita juuri sinulle sopivan pluskokoisen laskettelutakin.Minkälainen takki kannattaa valita?

Pluskokoista laskettelutakkia ostaessa tulee takin käyttötarkoitus pitää mielessä. Takin tulee sopia sekä aktiviteettiin että tarpeisiisi. Kiinnitä huomiota takin taskuihin, vedenpitävyyteen, huppuun jne.


Käyttötarkoituksella on iso merkitys takin valinnassa. Rauhalliselle kävelylenkille tai rentouttavalle ulkoilupäivälle kannattaa valita väljä ja lämmin takki. Laskettelurinteisiin tarvitset aktiiviseen liikkumiseen sopivan, kevyen ja hengittävän takin.Kaksi suosittua laskettelutakkimallia

Pidä mielessä, että talviurheilutakkeja on moneen lähtöön. On silti kaksi mallia, jotka ovat yleisimpiä. Ensimmäinen on klassinen, paksu ja vuorattu naisten talviurheilutakki. Toinen suosittu takkimalli on naisten kuoritakki, joka on ohuempi ja kevyempi.


Lue lisää alta, kun selitämme tarkemmin niiden ominaisuuksista ja eduista. Annamme alla sinulle vinkit parhaan talviurheilutakin valitsemiseksi.

Klassinen talviurheilutakki

Tämä on talviurheilutakkien yleisin malli. Lämmin talviurheilutakki, jota voi käyttää lähes millä tahansa lasketteluretkellä. Se täyttää yleisimmät vaatimukset ja on siksi turvallinen valinta. Jos käyt laskettelemassa tai hiihtoretkillä muutaman kerran vuodessa tai tykkäät vain olla ulkona kylmillä säillä, sinun kannattaa ehdottomasti valita klassinen talviurheilutakki tai laskettelutakki.


Talviurheilutakin 13 ominaisuutta

Voi olla vaikea tietää, mitä etsiä, kun valitset uutta talviurheilutakkia. Lue lisää talviurheilutakin ominaisuuksista alta, jotta voit tehdä paremman valinnan.


1. Hengittävyys: Talviurheilutakki hengittää hyvin, mutta harvemmin yhtä hyvin kuin kuoritakki. Tämä on yksi syy siihen, miksi klassinen laskettelutakki sopii parhaiten niille, jotka pitäytyvät rennoissa ja rauhallisissa laskettelun tai hiihdon merkeissä.


2. Vedenpitävyys: Lämmittämisen lisäksi yksi laskettelutakin tärkeimmistä tehtävistä, on pitää sinut kuivana. Takin vedenpitävyys, eli vesipilariarvo, ilmoitetaan millimetreinä. Pääsääntöisesti takin vesipilariarvon on oltava vähintään 5000–8000 mm, ennen kuin se on tarpeeksi vedenpitävä talviurheilutakiksi.


3. Tuulenpitävyys: Kylmässä ja lumessa liikkuessa tarvitset itsellesi talviurheilutakin, joka pitää tuulta hyvin. Takin on kestettävä kylmää tuulta, jotta voit olla ulkona pidempään palelematta.


4. Teipatut saumat: Suurimmassa osassa laskettelutakkeja on teipatut saumat. Vaikka ompelukoneen tekemät reiät ovatkin hyvin pieniä, ne ovat riittävän suuria päästämään vettä läpi. Teipatut saumat varmistavat, ettei vesi pääse takin päältä minnekään.


5. Säädettävät sulkimet: Talviurheilutakin täytyy pystyä pitämään lumi ja tuuli poissa iholta. Siksi siinä on oltava myös säädettävät suljinnauhat kaikissa aukoissa: kaula-aukossa, hihoissa sekä helmassa. Säädettävät sulkimet voivat olla kumi- tai tarranauhoja.


6. Käytännölliset taskut: Varmista, että laskettelutakissa on hyvät taskut ja että niitä on helppo käyttää myös hanskat kädessä. Myös taskujen sijainnilla voi olla merkitystä. Esimerkiksi monissa takeissa on pieni hihatasku hissilippua varten, jotta lippua on helppoa skannata.


7. Korkea kaulus: Korkea kaulus auttaa pitämään kylmän loitolla - siksi talviurheilutakeissa on yleensä sellainen. Parasta on, jos voit säätää sen kireyttä, jotta vältät niskasi kylmettymisen.


8. Kainalotuuletus: Hyvä talviurheilutakki pitää sinut lämpimänä, mutta jos palaat rinteestä tai maastosta kuumissasi tai hikisenä, saatat tarvita hieman tuuletusta. Siksi talviurheilutakeissamme on vetoketjut kainaloissa, jotta voit säädellä ilmanvaihtoa haluamallasi tavalla.


9. Irrotettava huppu: Jos aiot vain nauttia rauhallisesta talvipäivästä ulkosalla, sinun ei välttämättä tarvitse vetää isoa huppua päähän. Tällaisina päivinä voit ottaa hupun pois ja käyttää sen sijaan vaikka neulemyssyä tai korvanlämmittimiä.


10. Tuuletusaukko hihoissa: laskettelutakeissamme on tuulenpitävät, joustavat hiharesorit, joissa on myös peukaloreiät. Näin voit sulkea hihat tiiviisti ja silti käyttää käsiäsi.


11. Sisävuori: Laskettelutakit ovat usein sisäpuolelta vuorattuja. Tämä palvelee takin tärkeintä ominaisuutta: käyttäjän lämpimänä pitämistä. Usein vuori on fleeceä, joka on sekä pehmeää että lämmintä.


12. Lumiläppä: Hyvässä hiihtotakissa on lumiläppä, joka on ylimääräinen helma, joka on ommeltu takin alaosan sisäpuolelle. Lumiläppä kiinnitetään napeilla, ja sen alareunassa on joustava reuna, joka estää tuulta ja lunta tunkeutumasta takin alle.


13. Heijastimet: Vaikka lumi on valkoista, ympäristö voi olla varsin pimeä, kun aurinko on laskenut. Siksi talviurheilutakissa on hyvä olla heijastimet, jotta sinut pystyy nähdä pimeässä.

Käyttötarkoituksella on iso merkitys takin valinnassa

Joustava kuoritakki

Jos olet aktiivinen talviurheilija, tarvitset todennäköisesti kuoritakin lämpimämmän laskettelutakin sijaan. Kuoritakki on ohuempi, mutta se hengittää paremmin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että takki on kevyempi. Tämä on hyvä valinta niille, jotka eivät tarvitse lämmintä takkia, vaan lämpenevät itse liikunnalla.


Kuoritakin 8 ominaisuutta

Kuoritakkia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen moniin ominaisuuksiin. Näin voit päättää paremmin, kannattaako sinun valita juuri tämä takki. Lue yleiskatsaus kuoritakin ominaisuuksista alta.


1. Hengittävyys: Kuoritakki on hyvä valinta aktiivisille hiihtäjille ja laskettelijoille, sillä se hengittää hyvin. Kun olet fyysisesti aktiivinen, hikoilet enemmän, ja silloin kehosi on saatava enemmän happea. Kuoritakit mahdollistavat tämän, sillä ne hengittävät todella hyvin.


2. Vedenpitävyys: Mitä korkeampi vesipilariarvo on, sitä pienempi on kastumisen riski. Kuoritakkimme vedenpitävyys on 10 000 mm, joten voit käyttää sitä turvallisin mielin, kun olet laskettelemassa tai hiihtämässä.


3. Tuulenpitävyys: Vaikka liikunta pitääkin sinut takin sisällä lämpimänä, kuoritakkisi on silti pystyttävä suojaamaan sinua kylmältä tuulelta. Siksi kuoritakeissa on hyvä tuulenpitävyys, jolloin voit keskittyä liikkumiseen palelemisen sijaan.


4. Teipatut saumat: Teipatut saumat pitävät veden poissa – siksi kuoritakeissamme on teipatut saumat paikoissa, joista vesi todennäköisemmin vuotaisi sisälle - myös vetoketjuissa.


5. Säädettävät aukot: jotta lumi, sade tai muut ei-toivotut elementit eivät pääsisi takin alle, takissa on oltava säädettävät aukot hihoissa, kaulassa ja helmassa. Näin voit myös säätää istuvuutta, jotta takki sopii päällesi mukavasti.


6. Käytännölliset taskut: Jos aiot olla pitkään ulkona, tarvitset tilaa tärkeille tavaroillesi. Siksi kuoritakissasi on oltava riittävästi taskuja ja mieluiten paljon niitä. Vaikka et käyttäisi taskuja, ne eivät vie tilaa, joten niiden suuri määrä ei haittaa.


7. Korkea kaulus: Huivi ei ole aina käytännöllinen asuste lasketellessa. Siksi kannattaa valita takki, jossa on korkea kaulus, jota voit säätää tai vaikka sulkea kokonaan, kun haluat pitää kylmän loitolla.


8. Heijastimet: Heijastimia on aina hyvä olla. Varsinkin jos olet ulkona aamuisin tai iltaisin, jolloin on hyvin pimeää. Siksi kuoritakissamme on heijastavat yksityiskohdat, jotta varmasti näyt pimeässä.

Mitä laskettelutakin alle kannattaa pukea?

Suosi kerrospukeutumista ja rakenna asu kolmesta kerroksesta. Pue hiihtoaluskerrasto eli aluspaita ja alushousut lähimmäksi ihoa. Välikerrastoksi kannattaa valita lämmittävä fleecepaita tai neule. Kuorikerrastona toimii laskettelutakki ja -housut.


Kolmikerrosperiaatte – kolmen kerroksen avulla pysyt varmasti lämpimänä koko päivän. Samalla voit mukautua säähän päivän mittaan, koska pystyt jatkuvasti säätämään vaatetusta lisäämällä tai poistamalla kerroksen. Voit nähdä alta, mitkä eri kerrosten ominaisuudet ovat.


Sisäkerros – hikeä siirtävä

Hiihto- tai talviurheiluasun alla on aina hyvä käyttää sisäkerroksena kerrastopaitaa. Se on valmistettu ohuesta materiaalista, joka siirtää hikeä pois iholta ja juuri sitä sisäkerroksen pitäisikin tehdä.


Keskikerros – eristävä

Keskimmäisen kerroksen tehtävä on pitää sinut lämpimänä ja antaa kehosi hengittää. Voit valita esimerkiksi villa-, neule- tai fleecepuseron. Näin pysyt lämpimänä ja voit silti liikkua esteettömästi.


Ulompi kerros - tuulen- ja vedenpitävä

Takki on kolmikerrosperiaatteen viimeinen ja uloin kerros. Valitsitpa minkä tahansa takin, sen on oltava käytännöllinen, lämmin sekä tuulen- ja vedenpitävä. Takin tulee suojata sinua säällä kuin säällä.

Muista myös lasketteluhousut

Laskettelutakin lisäksi talvista ulkoiluasua varten voi hankkia myös laadukkaat pluskokoiset lasketteluhousut. Housuja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota samoihin ominaisuuksiin kuin takkia hankkiessa: vedenpitävyys, teipatut saumat, hengittävyys jne.


Kuten takkisikin kohdalla, voit tuoda esiin omaa tyyliäsi myös talviurheiluhousuilla esimerkiksi värejä valitessasi. Värikkäät talviurheilutakit ja -housut eivät ole vain kaunista katseltavaa, vaan niiden etuna on myös se, että sinut on helpompi löytää, jos joudut erilleen ystävistäsi.

Talviurheiluasusteet

Voit tehdä lasketteluasustasi vielä persoonallisemman erilaisin asustein. Valitse omaan tyyliisi sopiva kaulahuivi tai laskettelupäähine, jotka lämmittävät mukavasti pakkasilla. Muistathan myös lasketteluhanskat, jotka ovat välttämättömät riippumatta siitä vietätkö aikaa aktiivisesti liikkuen vai talvisessa ilmassa rentoutuen.Hanki pluskokoinen laskettelutakki, lasketteluhousut ja mieleiset asusteet, niin olet valmis talviseen ulkoilupäivään.