Minkä tyyppistä sadevaatetusta minun pitäisi valita? Olet ehkä kysynyt itseltäsi tätä useammin kuin kerran. Vastaus riippuu monista tekijöistä. Aiotko olla fyysisesti aktiivinen? Kuinka paljon sataa? Ja minkä tyyppinen istuvuus miellyttää sinua eniten? Naisten sadevaatteiden valinta voi tuntua ylivoimaiselta, joten autamme sinua tässä ymmärtämään kaikkea sadevaatteiden tyypeistä ja toiminnoista ylläpitoon ja materiaaleihin.


Eri tyyppisiä sadevaatteita

On olemassa erilaisia sadevaatteita, ja riippuen siitä, mitä aiot tehdä ja kuinka kauan olet ulkona sateessa, on hyvä tuntea eri tyypit.


Perinteiset sadetakit

Perinteinen sadetakki on usein suhteellisen pitkä ja siinä on vetoketju ja huppu. Se muistuttaa tavallista takkia, mutta on valmistettu eri materiaalista ja siinä saattaa olla myös muita toimintoja. Tämän tyyppistä sadetakkia voi löytää useissa eri väreissä ja istuvuuksissa, mutta se istuu yleensä tiiviimmin vartaloon kuin sadepussi. Sadetakki on sekä ajaton että toiminnallinen, mikä tekee siitä hyvän kaikkeen, aina metsäretkistä päivittäisiin askareisiin.


Sadeviitat

Sateenvarjolla on paljon tilaa liikkua. Sen löysä ja tilava istuvuus tekee siitä hyvän valinnan, jos aiot olla aktiivinen sateessa. Se on helppo ja nopea pukea päälle, eikä se yleensä vie enempää tilaa kuin että voit ottaa sen mukaan laukkuun. Sadeviitta on yksinkertaisempi kuin perinteinen sadetakki, eikä siinä yleensä ole paljon taskuja, vetoketjuja ja toimintoja. Joten jos tarvitset kevyttä sadevaatetusta, jonka voit helposti saada päällesi (ja ehkä jopa pienen repun), sadeviitta on ilmeinen valinta.


Sadepksut

Jos haluat olla varma, että pysyt täysin kuivana, pelkkä hyvä sadetakki tai sadeviitta ei riitä. Tarvitset myös sadelahkeet. Ne ovat helppoja pukea tavallisen vaatetuksen päälle, ja ne pitävät jalkasi kuivina ja suojattuina. Erityisesti jos aiot pyöräillä, patikoida tai olla sateessa pidemmän aikaa, sadelahkeet ovat välttämättömät.

Tunne Tarpeesi

Jotta voit parhaiten valita oikean sadevaatetuksen, on hyvä miettiä, mitä aiot tehdä, millaiset sääolosuhteet ovat ja mitä toimintoja tarvitset. Nämä ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa valintaasi.


Aktiviteettitaso

Oletko menossa nopeasti hoitamaan asioita vai pidempään ulkoiluseikkailuun? Tämä vaikuttaa todennäköisesti siihen, mitä toimintoja sadevaatteiltasi tarvitset.


Arkipäivän Käyttöön

Arkielämässä voi olla monia tilanteita, joissa tarvitset hyvää sadevaatetusta. Olipa kyseessä sitten työmatkapyöräily tai nopea kauppareissu, mukavuus ja saatavuus ovat tärkeitä. Sinun pitäisi pystyä helposti pukeutumaan sadevaatteisiin, ja niissä tulisi olla vähintään perusominaisuudet, kuten hyvä huppu, teipatut saumat ja liikkumavapaus. On tietenkin myös etu, jos sadevaatteesi sopivat arkipäiväiseen pukeutumiseesi, jotta sinun ei tarvitse miettiä liikaa, että käytännöllinen ulkovaatetus ehkä häiritsee ulkonäköäsi.


Ulkoaktiviteetit

Jos olet ulkona luonnossa pidemmän aikaa tai olet aktiivinen ulkona, tarvitset todennäköisesti useampia toimintoja. Jos olet usein märissä olosuhteissa, tarvitset ensisijaisesti kestävät sadevaatteet, jotka kestävät kaikenlaisissa sääolosuhteissa. Olitpa sitten vaeltamassa, maastopyöräilemässä tai muussa, sadevaatteesi tulisi olla kestävät, tarjota hyvä suojaa ja kestää kovia sääolosuhteita.


Voit myös tarvita hyviä taskuja pienten tavaroiden säilyttämiseen, suuren säädettävän hupun ja tilavat sadehousut. Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, tarvitset hengittävät sadevaatteet - kun olet aktiivinen, tarvitset mahdollisuuden päästä eroon ylimääräisestä lämmöstä.


Vuodenajat ja sääolosuhteet

Vuodenaika ja muut sääolosuhteet vaikuttavat siihen, minkä tyyppisen sadevaatetuksen valitset. Ehkä olet menossa ulos lämpimässä kesäsateessa tai valmistaudut märkään ja tuuliseen syyspäivään.


Kevät ja kesä

Vaikka on lämmin, voi silti sataa - ja joskus jopa paljon. Siksi on hyvä olla hengittävä naisten sadetakki, jotta pysyt kuivana ilman, että tulee liian kuuma. Jotkut sadetakit ovat ilmanvaihtoaukkoja selässä tai kainaloissa, jotka auttavat kehoa pääsemään eroon lämmöstä. Voit myös löytää sadevaatteita, jotka on valmistettu kevyemmästä materiaalista, kuten polyesteristä. Jos se on käsitelty vedenpitäväksi, se sopii lämpimämpään säähän, koska se on niin kevyt.


Syksy ja talvi

Kylmempiin kuukausiin tarvitset hyvin eristettyä sadevaatetusta. Sen pitäisi ehkä kestää sekä sade että räntä. Valitse sadevaatteet, joilla on korkeampi vesipilari, jotta pysyt varmasti kuivana. Kun sää muuttuu viileämmäksi, voit myös vaihtaa fleecestä valmistettuihin sadevaatteisiin. Ne tarjoavat hyvän mukavuuden ja vähemmän riskiä tulla kylmäksi. Vaihtoehtoisesti voit tässä vaiheessa käyttää softshell-takkia sadetakin sijaan. Se tarjoaa hyvän suojan kovempaa säätä vastaan ja on samalla toimiva ja hengittävä.

Käytännölliset toiminnot

Riippuen siitä, milloin aiot käyttää sadevaatteitasi ja mitä aiot tehdä, saatat tarvita erilaisia käytännöllisiä toimintoja. Käymme läpi joitain yleisimpiä toimintoja alla.


Taskut ja vetoketjut

Kun olet ulkona sateessa, ei ole vain sinä, vaan myös tavarasi, jotka on pidettävä kuivina. Siksi on tärkeää, että sekä vetoketjut että taskut ovat vedenpitäviä. Valitse vetoketjut, joissa on teipatut saumat, jotta sade ei pääse sisään pienten ompeleiden läpi. Varmista myös, että sinulla on hyvät taskut, jotka sopivat tarpeisiisi. Saatat tarvita suuria taskuja, joissa voit säilyttää kaikkea hanskoista kuulokkeisiin. Tai ehkä haluat pienempiä sisätaskuja, joissa voit säilyttää puhelimesi ja avaimet, jotta ne tuntuvat turvallisemmilta.


Huput ja sulkemiset

On hyvä idea tarkistaa sekä huppu että sulkemiset sadevaatteissasi. Sulkemisten tärkein tehtävä on pitää sade ulkona, mutta se vaihtelee, onko se vetoketjulla, napeilla, tarranauhalla tai jollain muulla. Se riippuu sadevaatteiden suunnittelusta ja tarpeistasi.


Sadetakkisi tulisi myös olla huppu, joka suojaa päätäsi sateelta. Jotkut takit ovat irrotettavalla hupulla, kun taas toisissa se on kiinteä. Mitä enemmän säätömahdollisuuksia sillä on, sitä paremmin voit mukauttaa sen, jotta pysyt parhaiten kuivana. Jos aiot käyttää pyöräilykypärää tai pipoa hupun alla, varmista myös, että se on tarpeeksi suuri.


Värit ja heijastimet

Kun sataa paljon, voi joskus olla vaikeampaa nähdä jotain - erityisesti päivän alussa ja lopussa. Siksi voi olla hyvä idea valita sadevaatteet, joissa on heijastimet. Se lisää turvallisuutta ja näkyvyyttä, joten muut huomaavat sinut helpommin.


Heijastimet ovat yksi tapa tulla huomatuksi, mutta toinen on värit. Monet sadevaatteet ovat tummissa väreissä, mutta jos pidät värikkäistä asuista, on luonnollista lisätä väriä myös sadevaatteisiisi. Se tekee sinusta näkyvämmän, se on trendikästä, ja kuka tietää - ehkä se voi myös levittää hymyä ja hyvää tunnelmaa märässä (ja joillekin surullisessa) säässä.


Mistä sadevaatteet on tehty?

Sadevaatteet valmistetaan yleensä materiaaleista, jotka on erityisesti kehitetty olemaan vedenpitäviä tai vettähylkiviä, samalla kun ne ovat hengittäviä ja mukavia. Esimerkiksi nylon tai polyesteri, jotka on käsitelty vettähylkivällä pinnoitteella, ovat yleisiä. Materiaaleja ja toimintoja yhdistetään usein saavuttamaan paras tulos.


Yleisimpiä sadevaatteiden materiaaleja ovat:

 • Polyesteri: Synteettinen kangas, jota usein käytetään sadevaatteiden ulkomateriaalina. Se voidaan käsitellä vettähylkivällä pinnoitteella tai kalvolla estämään veden tunkeutumista.
 • Nailon: Toinen synteettinen materiaali, jota myös usein käytetään sadevaatteiden ulkomateriaalina. Se on tunnettu kestävyydestään ja vettähylkivistä ominaisuuksistaan.
 • Polyuretaani (PU): PU-pinnoitteita käytetään usein vedenpitävinä esteinä kankaissa, kuten polyesterissä tai nailonissa. Ne tarjoavat vettähylkiviä ominaisuuksia ja hengittävyyttä.
 • Kalvot: Materiaalit kuten Gore-Tex, eVent ja muut vedenpitävät kalvot käytetään sadevaatteissa yhdistämään vedenpitävyys ja hengittävyys. Ne sallivat vesihöyryn pääsyn ulos samalla estäen veden tunkeutumisen.
 • Vinyyli: Vinyyli-pinnoitteita voidaan myös käyttää luomaan vedenpitäviä sadevaatteita. Tämä materiaali voi olla muovimaisempi ja vähemmän hengittävä kuin jotkut muut vaihtoehdot.
 • Pinnoitettu nailon tai polyesteri: Nämä materiaalit on pinnoitettu vedenpitävällä tai vettähylkivällä yhdisteellä suojatakseen sateelta. Ne voivat vaihdella paksuudeltaan ja hengittävyydeltään.

Ymmärrä vedenpitävyys ja hengittävyys

Kaksi käsitettä, joista puhutaan useimmin sadevaatteiden yhteydessä, ovat vedenpitävyys ja hengittävyys. Mutta voi olla vaikea tietää, mitä etsiä, jos ei ole tottunut käsittelemään näitä tekijöitä. Seuraavissa kappaleissa saat selityksen siihen, mitä se tarkoittaa ja mitä sinun pitäisi pitää silmällä.


LUE MYÖS: Opas hengittävyyteen ja vedenpitävyyteen


Vedenpaine sadevaatteissa

Sadevaatteiden vedenpitävyys arvioidaan teknisellä vedenpainemittauksella. Valmistaja testaa sen asettamalla vesipatsaan kankaan päälle. Vesipaine luetaan mittaamalla millimetreinä, kuinka paljon vettä vesipatsaassa voi olla ennen kuin se alkaa tunkeutua materiaalin läpi. Näin saadaan tulos. Mitä korkeampi vedenpaine on, sitä enemmän materiaali hylkii vettä.


Kuinka vedenpitävää sadevaatteeni tulisi olla?

Sääolosuhteet ja se, mitä aiot tehdä, määrittelevät, kuinka vedenpitävää sadevaatteesi tulisi olla. Jos on vain hieman tihkusadetta, kun menet kaupunkiin, sadevaatteesi ei tarvitse olla yhtä vedenpitävä kuin jos olet menossa pidemmälle vaellukselle rankkasateessa.


Voit käyttää alla olevia tasoja apuna arvioidessasi, kuinka vedenpitävää sadevaatteesi tulisi olla.

 • 1000–5000 mm: Kevyeen sateen ja tavalliseen kaupunkikäyttöön sadevaatteet tämän vedenpainetason kanssa ovat yleensä riittäviä. Tämä taso suojaa kevyiltä sadekuuroilta ja lievältä kosteudelta. Tähän luokkaan kuuluvat kevyet sadeviitat ja jotkut treenitakit.
 • 5000–10000 mm: Jos aiot olla ulkona pidemmän aikaa tai osallistua aktiviteetteihin kuten vaellukseen, pyöräilyyn tai retkeilyyn, harkitse sadevaatteita, joiden vedenpaine on vähintään 5000 mm–10000 mm. Tämä taso tarjoaa paremman suojan kohtalaista sadetta ja haastavampia sääolosuhteita vastaan. Tässä luokassa löydät usein softshell-takit ja joitakin ulkoiluhousuja.
 • 10000–20000 mm: Jos olet alueilla, joilla on usein rankkaa sadetta tai äärimmäisiä sääolosuhteita kuten vuoristoissa tai sademetsissä, sadevaatteet tämän vedenpainetason kanssa ovat ihanteellisia. Tämä taso tarjoaa hyvän suojan rankkaa sadetta ja vaativia ympäristöjä vastaan. Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi kuoritakit tai laskettelutakit.
 • Yli 20000 mm: Ammattimaiset ulkotyöntekijät kuten vuorikiipeilijät, pelastustyöntekijät tai purjehtijat saattavat tarvita erityisen vedenpitäviä sadevaatteita, joilla on erittäin korkea vedenpaine, joka vastaa heidän erityistarpeitaan ja riskitekijöitään.


Hengittävät sadevaatteet naisille

Sadevaatteesi pitävät veden ulkona, mutta niiden on myös päästettävä kehon lämpö ulos vaatteiden läpi. Se voi olla vaikea tasapaino, koska liian suuri hengittävyys voi vaikuttaa vedenpitävyyteen, kun taas liian alhainen hengittävyys tekee vaatteista kostean tai kuumottavan tuntuiset ihoa vasten.


Sadevaatteiden hengittävyyttä mitataan arvioimalla, kuinka hyvin kosteus, kuten hiki, voi haihtua kehosta kankaan läpi. Määrä mitataan vesihöyrynä, joka voi kulkea neliömetriä kohden kankaasta tietyn ajanjakson aikana ja ilmaistaan "grammoina neliömetriä kohden 24 tunnissa" (g/m2/24h). Alla olevat välimatkat voivat olla ohjeellisia siinä, kuinka hengittävä sadevaatteesi tulisi olla.


 • Alle 5000 g/m2/24h: Alhainen hengittävyys. Tämä tarkoittaa, että vaatteella on rajoitettu kyky päästää kosteutta läpi kankaan, mikä voi johtaa lisääntyneeseen hikoiluun ja epämukavuuteen toiminnan aikana.
 • 5000–10000 g/m2/24h: Kohtalainen hengittävyys. Tämä hengittävyystaso tarjoaa kohtuullisen tasapainon mukavuuden ja kosteuden suojauksen välillä.
 • 10000–20000 g/m2/24h: Korkea hengittävyys. Tämä hengittävyystaso sallii tehokkaasti kosteuden kulkea läpi kankaan ja on sopiva intensiivisempään toimintaan.
 • Yli 20000 g/m2/24h: Erittäin korkea hengittävyys. Tämä hengittävyystaso on ihanteellinen intensiiviseen fyysiseen toimintaan ja tarjoaa optimaalisen mukavuuden hikisissä olosuhteissa.

Koko ja istuvuus

Lähtökohtaisesti voit vain valita sadevaatteet normaalissa vaatekoossasi. On kuitenkin aina käytännöllistä valita suhteellisen löysä istuvuus. Silloin sinulla on mahdollisuus pitää useampia kerroksia, kuten neuletta ja farkkuja, sadevaatteiden alla. Samalla on enemmän tilaa liikkua, jos aiot olla aktiivinen. Löysemmät sadevaatteet tarjoavat myös hyvän mukavuuden, koska ne mahdollistavat paremman ilmankierron. Mutta se on aina henkilökohtainen mieltymys, kumpaan istuvuuteen olet tottunut. Mene sen mukaan, missä tunnet olosi mukavimmaksi.


Sadevaatteiden hoito ja ylläpito

Jos haluat pitää sadevaatteesi monen kauden ajan, sinun on huolehdittava niistä, jotta ne pysyvät vedenpitävinä ja toimivina.


Pese ne ohjeiden mukaan miedolla saippualla - ja vältä huuhteluainetta. Kun olet pessyt ne, älä kuivaa niitä kuivausrummussa, äläkä anna niiden kuivua suorassa auringonvalossa. Jos et kuivaa niitä oikein, saatat vahingoittaa pinnoitteita ja hajottaa materiaaleja ajan myötä.


Vaikka saattaa tuntua oudolta puhua sadevaatteiden kyllästämisestä, koska ne jo pitäisi olla käsitelty, pinnoitteet ja kalvot voivat menettää tehonsa ajan myötä. Siksi on tarpeen päivittää vedenpitävyys kyllästämällä.


Valitse itsellesi parhaat sadevaatteet

Kun kysyt itseltäsi "Mitkä sadevaatteet minun pitäisi valita?", voi olla vaikea löytää vastausta. Mutta sinun pitäisi harkita seuraavia: Mitä aion tehdä sateessa ja millainen sää muuten on? Tällä tavalla voit selvittää, mitä ominaisuuksia tarvitset. Lisäksi tulevat yksilölliset mieltymykset, kuten istuvuus ja tyyli. Kun nämä ovat kunnossa, voit alkaa etsiä itsellesi sopivia naisten sadevaatteita.


Vaihtoehtoiset vedenpitävät ulkovaatteet

Paras valinta sateisina päivinä on epäilemättä sadevaatteet, mutta jos haluat vaihtoehtoja, on muutama muu malli, jota voit harkita.


 • Laskettelutakki: Laskettelutakki on suunniteltu kestämään haastavat sääolosuhteet. Se on kehitetty teknisten toimintojen ja materiaalien avulla, jotka takaavat mukavuuden, suojan ja joustavuuden. Se on lämpimämpi kuin sadetakki, yleensä paremmin hengittävä ja suojaa voimakkaalta sateelta ja lumelta.
 • Softshell-takki: Softshell-takki on hyvä, jos aiot tehdä ulkoilma-aktiviteetteja, joissa tarvitset liikkumavapautta mutta haluat myös olla suojattu sateelta. Se on käytännöllinen takki, jolla on yleensä hyvä hengittävyys. Se ei ole yhtä vedenpitävä kuin sadetakki, mutta se voi suojata kevyeltä sateelta.
 • Talvitakit: Useimmat talvitakit ovat vedenkestäviä tai vedenpitäviä, koska ne on suunniteltu suojaamaan sinua kylminä talvikuukausina. Ne ovat yleensä paksumpia ja painavampia kuin sadetakit ja hyvin eristettyjä. Vedenpitävyyden aste vaihtelee, joten ole tarkkana, mihin tarvitset takkia.


Kuoritakki vai sadetakki?

Sadevaatteita etsiessäsi saatat törmätä kuoritakkiin, ja jotta voit parhaiten arvioida, tarvitsetko sadetakin vai kuoritakin, tässä on kuvaus kahdesta takista.


 • Kuoritakki: Kuoritakki on suunniteltu suojaamaan tuulelta, vedeltä ja lumelta. Se sopii ulkoilma-aktiviteetteihin, koska se kestää haastavat sääolosuhteet samalla kun se on kestävä ja hengittävä. Kuoritakin haittapuoli on, että se on yleensä raskaampi päällä, koska siinä on niin monia toimintoja.
 • Sadetakki: Sadetakki on suunniteltu erityisesti suojaamaan sateelta. Se on valmistettu kevyemmästä materiaalista, mikä tekee siitä sopivan arkikäyttöön. Se on myös helppo ottaa mukaan ja pukea päälle tavallisen vaatetuksen päälle.