Miten välttää hikitahrat kainaloissa

Miten välttää hikitahrat kainaloissa

Me kaikki hikoilemme. Se voi johtua korkeista lämpötiloista, fyysisestä aktiivisuudesta, hermostuneisuudesta tai jostain muusta. Hikoilu on kehon tapa viilentyä, joten on luonnollista, että kainalot kostuvat. Se ei kuitenkaan tarkoita, että keltaiset tahrat kainaloissa tai hien haju olisivat miellyttäviä tai toivottavia. Erityisesti sosiaalisissa tilanteissa saatat pelätä nostaa käsiäsi ja paljastaa hikitahrat tai hajun.


Jos kuulut niihin, jotka haluavat välttää hikitahrat kainaloissa, annamme sinulle vinkit, joiden avulla voit tehdä juuri sen. Ja jos käy ikävästi, annamme myös neuvoja keltaisten tahrojen poistamiseen.


Neljä syytä, miksi saat hikitahroja kainaloiden alle

Hikoilun välttäminen kokonaan voi joskus olla melko vaikeaa (ellei mahdotonta). Tähän vaikuttavat useat tekijät, joista kaikki eivät ole sinun hallinnassasi. Kun ymmärrät joitakin kainaloiden hikoilun syitä, hikoilua on helpompi välttää.


Seuraavassa on neljä yleisintä syytä, miksi kainaloalueelle tulee hikitahroja.


1. Luonnollinen hikoilu: hermostuneisuus, stressi ja yleensä korkea hientuotanto ovat kaikki luonnollisia syitä kainaloiden hikoiluun ja siten hikitahroihin. Psyykkinen ja fyysinen tilamme vaikuttaa hikoiluun, joten hikoilun määrä vaihtelee henkilöstä toiseen.


2. Fyysinen aktiivisuus: olet luultavasti kokenut sydämen sykkeen kohoamisen ja samalla tuntenut hien nousevan pintaan. Tämä johtuu siitä, että fyysinen aktiivisuus nostaa kehon lämpötilaa, ja keho yrittää jäähdyttää itseään tuottamalla enemmän hikeä.


3. Väärät materiaalivalinnat: vaatteiden materiaaleilla on suuri merkitys. Jotkin materiaalit ovat hengittävämpiä kuin toiset, ja on parasta valita luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja villaa. Synteettiset materiaalit, kuten polyesteri, estävät hien imeytymistä ja aiheuttavat siten hikitahroja.


4. Korkeat lämpötilat: kun sää on kuuma ja lämpötila nousee, myös kehon lämpötila nousee. Tämä tarkoittaa, että hientuotanto lisääntyy, kun kehoa yritetään jäähdyttää. Tämä voi helposti johtaa hikitahroihin kainaloissa.

Miten välttää hikitahrat kainalon alueella?

Hikitahrat kainaloissa voivat johtua monista eri syistä, joten niiden välttämiseksi on myös erilaisia keinoja. Syystä riippumatta on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat:


  • Deodorantin ja antiperspirantin käyttö
  • Vältä pyykinpesun väliin jättämistä
  • Materiaalien valinta ja istuvuus


Deodorantin ja antiperspirantin käyttö

Luulisi, että deodorantti tai antiperspirantti olisi hyvä ratkaisu hikitahrojen torjuntaan. Tämä pätee kuitenkin vain, jos käytät oikeaa deodoranttia tai antiperspiranttia. Muussa tapauksessa sillä voi olla päinvastainen vaikutus, joka aiheuttaa keltaisia tahroja käsivarsien alle.


Voit toki käyttää deodoranttia tai antiperspiranttia, mutta on tärkeää valita sellainen, joka ei sisällä alumiinia. Kemiallinen reaktio alumiinisuolojen ja hien välillä aiheuttaa keltaisia tahroja käsivarsien alle.


Huomaa myös, että deodorantin ja antiperspirantin välillä on eroa. Deodorantti toimii bakteerien tappajana ja käyttää yleensä tuoksua hajun poistamiseen. Antiperspirantti taas muodostaa iholle esteen, joka estää hikeä tunkeutumasta iholle.


Vältä pyykinpesun väliin jättämistä

Pesuohjelman väliin jättäminen voi olla houkuttelevaa, jos tiedät, että käytät vaatteita pian uudelleen. Sitä ei kuitenkaan suositella. Mitä useammin jätät pyykinpesun väliin, sitä vaikeampaa hienhajun ja keltaisten tahrojen poistaminen kankaasta on. Varmista sen sijaan, että peset vaatteet aina, kun olet käyttänyt niitä.


Materiaalien valinta ja istuvuus

Myös vaatteiden valinnalla on suuri merkitys hikitahrojen välttämisessä kainaloissa. Suosittelemme, että valitset yläosat luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta, pellavasta, viskoosista tai vastaavista materiaaleista. Nämä materiaalit antavat ihon hengittää ja imevät hikeä.


LUE LISÄÄ: Tietoa pellavamekoista ja niiden materiaalista


Vältä myös synteettisiä materiaaleja, kuten polyesteriä, akryyliä ja vastaavia. Ne eivät anna ihon hengittää, eikä hiki siksi imeydy. Lyhyesti sanottuna niillä on päinvastainen vaikutus haluttuun lopputulokseen.


Materiaalien lisäksi myös istuvuus voi olla tärkeää, jos sinulla on ongelmia kainaloiden hikoilun kanssa. Jos vaatteet ovat liian tiukat, hikitahrojen riski on suurempi. Valitse sen sijaan löysä istuvuus, sillä se parantaa ilmankiertoa ja vähentää hien kertymistä. Voit myös valita lyhythihaisen yläosan tai yläosan ilman hihoja.

Mitä tehdä hikitahroille ja värimuutoksille?

Keltaiset tahrat kainaloiden alla voivat olla epämiellyttäviä ja haastavia poistaa. Siksi annamme neuvoja siihen, miten niitä voidaan ehkäistä ja miten poistaa itsepäiset tahrat, jos ne ovat jo päässeet vaatteisiisi.


Estä keltaiset tahrat valkoisissa vaatteissa

Kun haluat välttää hikitahroja vaatteissasi, voit tehdä muutamia asioita. Voit valita vaatteet, joissa on hikeä estävä kalvo, joka estää hikeä tunkeutumasta kankaan uloimpaan kerrokseen.


Antiperspirantti voi myös olla hyödyllinen apuväline hikitahrojen välttämisessä, mutta kuten aiemmin mainittiin, vain jos valitset oikeanlaisen antiperspirantin. Valitse sellainen, joka ei sisällä liikaa kemikaaleja, sillä juuri ne aiheuttavat keltaisia tahroja joutuessaan kosketukseen ihon tai vaatteiden bakteerien kanssa. Varmista myös, että annat ihosi kuivua kokonaan, kun olet levittänyt deodoranttia, jotta vältät tahroja aiheuttavat jäämät.


Poista hienhaju ja keltaiset hikitahrat

Ensimmäinen vinkki on käsitellä vaate mahdollisimman pian. Mitä pidemmäksi aikaa jätät sen tekemättä, kun hikitahroja tai -hajua esiintyy, sitä vaikeampi niiden poistaminen on.


Voit kokeilla erilaisia menetelmiä hikitahrojen ja -hajun poistamiseksi. Käytetyistä menetelmistä riippumatta on vaara, että kangas vahingoittuu hieman, joten ole varovainen.


Joskus riittää, että vaate pestään hyvällä ja tehokkaalla pesuaineella. Toisinaan voit joutua levittämään tahranpoistoainetta vaurioituneille alueille ja liottamaan vaatetta kymmenen minuuttia ennen sen pesemistä normaalisti. Jos tahra on sitkeämpi, voit myös lisätä tahranpoistoainetta pesukoneeseen tavallisen pesuaineen kanssa.


Jos pidät perinteisistä menetelmistä, voit käyttää ruokasoodaa tai etikkaa. Kokeile sekoittaa kolme osaa etikkaa ja kymmenen osaa vettä, ja liota vaatetta seoksessa pari tuntia tai yön yli. Väännä ja huuhtele vaate sitten ennen tavanomaista pesua. Toista prosessi tarvittaessa.


Voit myös tehdä ruokasoodatahnan sekoittamalla ruokasoodaa ja hieman vettä, kunnes se levittyy tasaisesti. Kostuta vaate ja levitä tahna hikisille alueille. Voit halutessasi hangata kangasta kevyesti. Anna sen vaikuttaa pari tuntia, huuhtele tahna pois ja pese vaate tavalliseen tapaan.


Mitä käyttää deodorantin sijaan?

Jos haluat välttää deodoranttia, voit tehdä muitakin asioita estääksesi hikitahrat kainaloissa. Voit valita kuvioidut vaatteet, käyttää yläosan alla aluspaitaa tai varmistaa, että sinulla on mukanasi varavaatteita. Nämä ovat yksinkertaisia keinoja, joilla voi olla suuri merkitys.

Hikitahrojen voittaminen

Ei ole koskaan miellyttävää, jos vaatteissasi on hikijälkiä tai keltaisia tahroja, mutta kuten olemme kuvailleet, voit tehdä useita asioita, jos sinulla, kuten monilla muillakin, on näitä ongelmia. Oikean deodorantin tai antiperspirantin käyttö voi auttaa paljon, valitsemalla oikean materiaalin ja pesemällä vaatteesi riittävän usein. Jos vaatteisiin jää keltaisia tahroja, pyykinpesuaine, tahranpoistoaine, etikka ja ruokasooda voivat auttaa niiden poistamisessa.


Jos erilaiset menetelmät eivät lievitä hikoiluongelmaasi tai jos se on niin merkittävä ongelma, että se vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiisi, voit kääntyä lääkärin puoleen. He voivat tarjota vaihtoehtoisia hoitoja ja apua.