5 vinkkiä: Kuinka hoitaa nahkanilkkureita

5 vinkkiä: Kuinka hoitaa nahkanilkkureita

On monta hyvää syytä investoida nahkanilkkureihin. Ne ovat tyylikkäät, käytännölliset ja monipuoliset. Ja on yhtä monta hyvää syytä huolehtia nahkanilkkureista. Pidennät nilkkureiden käyttöikää, ne pysyvät hyvännäköisinä pidempään ja ovat yleisesti ottaen kestävämmät.


Näemme nahkanilkkureita ja nahkakenkiä muotimaailmassa kausi toisensa jälkeen. Kyseessä on ikuinen klassikko, eikä ihme. Pari nahkanilkkureita voi kruunata asusi. Ne antavat särmikkäälle tyylille loppusilauksen, tai vaihtoehtoisesti luovat räväkän yksityiskohdan muuten naiselliselle tyylille.


Nahalla on samanaikaisesti useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä ihanteellisen materiaalin jalkineisiin. Ajan myötä nahka mukautuu jalan muotoon ja antaa jalkojen hengittää. Nahka on materiaalina kestävä, joka tarkoittaa sitä, että nahkanilkkurit kestävät hyvänä pitkän aikaa, jos niistä pidetään huolta.


Jos tarvitset apua uusien nahkanilkkureiden ylläpidossa ja käyttöiän pidentämisessä, tässä 5 vinkkiä.

Pidä huolta uusista nahkanilkkureistasi

Suosittelemme aloittamaan nahkasaappaiden hoidon jo ennen ensimmäistä käyttökertaa. Käsittele nilkkurit ensin suojasuihkeella vettä hylkivän kalvon luomiseksi. Lue lisää kohdasta 3, miten nahkasta tehdään vedenpitävä ja miksi se kannattaa.


Ensimmäisten käyttökertojen yhteydessä suosittelemme käyttämään saappaiden kanssa saman sävyisiä sukkia. Aivan kuten tekstiilit, nahka voi aluksi päästää hieman väriä käytön yhteydessä. Mutta älä huoli, ylimääräinen väri häviää nopeasti eikä se ole haitallista.


Uudet nahkakengät tai -nilkkurit voivat tuntua aluksi hieman jäykiltä. Ja ne luultavasti ovatkin. Koska nahka on luonnonmateriaali, se muotoutuu jalkaan, kun kenkiä käytetään. Saatat siis joutua käyttämään kenkiä tai nilkkureita ensin harvakseltaan.

Muista hoitaa nahkasaappaita säännöllisesti

Se ei ole niin aikaa vievää kuin miltä saattaa kuulostaa. Ja säännöllinen hoito maksaa vaivan. Kun nahkanilkkurit käsitellään ja puhdistetaan oikein, ne säilyvät hyvänä vuosia. Nahka toki muuttaa luonnettaan hieman ajan myötä, mutta jos huolehdit säännöllisestä puhdistuksesta, vedenpitävyydestä ja kosteutuksesta, nahkanilkkurit vanhenevat kauniisti.


1. Puhdista hellävaraisesti

Nahkanilkkurit ovat tietysti alttiita eri sääolosuhteille käytön yhteydessä. Varsinkin, jos kenkiä käytetään kylmempinä kuukausina, jolloin ne joutuvat todennäköisemmin kosketuksiin sateen, lumen ja loskan kanssa. Kengät kannattaa pitää puhtaina, jotta ne näyttävät kauniimmilta ja että nahka pysyy paremmassa kunnossa.


Paras tapa puhdistaa nahkanilkkurit on käyttää kovaa ja kuivaksi rutistettua liinaa. Liinassa ei saa olla muuta kuin vettä, ja on tärkeää, että nilkkurit eivät kastu liikaa. Yleensä kostea liina riittää, mutta jos tarvitset järeämmän välineen, voit käyttää pehmeää harjaa pinttyneen lian poistamiseen.


2. Kuivaa nilkkurit huolellisesti

Nahkanilkkurit on tärkeää kuivata huolellisesti puhdistuksen tai märällä säällä ulkona oleilun jälkeen. Saattaa olla houkuttelevaa laittaa ne lämpöpatterin viereen tai lämpimään kaappiin, mutta suosittelemme, ettet tee niin. Nahka ei kestä jatkuvaa lämpöä, ja pikakorjaus voi sen sijaan johtaa nahan kuivumiseen ja halkeamiin.


Sen sijaan märkien nilkkureiden kannattaa antaa kuivua itsestään huoneenlämmössä. Jos nilkkurit ovat myös sisältä märät tai kosteat, kenkien sisään voi laittaa sanomalehteä imemään osan kosteudesta.


3. Kenkien suojaus on tärkeää

Kuten edellä mainittiin, suosittelemme, että nahkanilkkurit tai -kengät suojataan ennen käytön aloittamista. Tämä on ensimmäinen askel hyvässä nahanhoidossa.


Kenkien suojaus ei kuitenkaan ole riittävä vain ennen käyttöönottoa. Vedenpitävä suoja kuluu ajan myötä, joten varmista, että käsittely tehdään säännöllisesti, jotta suoja säilyy. Kun nilkkurit on aika suojata uudelleen, puhdista ne huolellisesti ja kuivata kohdissa 1 ja 2 kuvatulla tavalla.


Nahkanilkkurit- tai kengät (täysin puhtaat) voi olla hyödyllistä suojata useilla kerroksilla, varsinkin ensimmäisellä kerralla. Suihkuta tasainen kerros suojasuihketta 2–3 kertaa yhden paksun kerroksen sijaan.


Jos nahkanilkkureita ei ole käsitelty suojasuihkeella, lika ja vesi tunkeutuvat nahkaan, mikä tarkoittaa, että nahka voi vaurioitua ja kulua nopeasti.


Mitä kenkien suojaaminen tarkoittaa?

Nahkajalkineiden käsittely suojasuihkeella on tärkeää siksi, että kyseessä on nimenomaan suojakäsittely. Suihke ei muuta nahan ulkonäköä tai hengittävyyttä, mutta antaa näkymättömän suojan, jotta lika ja vesi eivät pääse tunkeutumaan nahkaan ja pinttymään siihen.


4. Kosteuta kenkävoiteella

Tärkeä osa nahkakenkien tai -nilkkureiden hoitoa on niiden kiillottaminen, jotta jalkineet pysyvät hyvännäköisinä. Kenkävoide tai kenkärasva ei puhdista saappaita, joten muista puhdistaa kengät ennen käsittelyä.


Kenkävoide virkistää nahan väriä ja tekee siitä joustavan. Vedenpitävyyden tapaan myös nahkakenkiä kannattaa hoitaa säännöllisesti kenkävoiteella.


Valitse kenkävoide, jonka väri on sama kuin nahan väri, ja käytä voiteen levittämiseen puuvillakangasta. Tähän ei mene monta minuuttia, ja nahkanilkkurit saavat uuden ilmeen.


5. Vältä nahan kuivuminen

Viimeinen neuvomme on ehkä tärkein. Se tiivistää muut neuvot, ja kuuluu seuraavasti: vältä nahan kuivuminen. Siitä tässä kaikessa on ensisijaisesti kyse.


Nahkanilkkureiden kosteuttamisessa on tärkeää, että hoito on ennaltaehkäisevää. Kun vahinko on jo tapahtunut ja nahka on halkeillut, nilkkureita on hyvin vaikeaa saada näyttämään taas hyvältä.


Koska nahka on luonnonmateriaali, se menettää luonnolliset öljynsä ajan myötä, jolloin materiaali kuivuu ja haurastuu. Siksi kenkäkaapissa pitäisi aina olla hyvä kenkävoide tai nahkarasva, joka auttaa pääsemään eroon kuivuneesta nahasta ja saa nahkanilkkurit tai -kengät kestämään pidempään.

Vältä nahan kuivumista ja olet jo pitkällä kenkienhoidossa

Nilkkureiden varastointi

Kun jalkineiden käyttökausi on ohi ja nahkakengille on aika antaa ansaittu tauko, suosittelemme käsittelemään ne ennen syrjään siirtämistä. Näin nilkkurit ovat valmiina käyttöön, kun tarvitset niitä seuraavan kerran.


Kengät kannattaa säilyttää suljetussa kenkälaatikossa, jotta ne eivät likaannu tai pölyynny. Siirrä ne kaappiin, jossa on kuivaa ja jossa ne eivät altistu auringolle tai lämmölle. Voit myös laittaa nilkkureihin myös kenkälestit, jotta ne pysyvät paremmin muodossaan.


Jos nahkanilkkureista huolehditaan, niitä voi käyttää sesonki toisensa jälkeen jopa vuosien ajan.