Ekologiset vaatteet: huomioi seuraavat asiat

Ekologiset vaatteet: huomioi seuraavat asiat

Ekologinen ruoka voi olla sinulle jo tuttua, mutta entä ekologiset vaatteet? Jos syöt ekologista ruokaa pitääksesi huolta kehostasi, mikset myös pukeutuisi ekologisiin vaatteisiin.


Ekologisia vaihtoehtoja kannattaa suosia etenkin niiden vaatekappaleiden kohdalla, jotka ovat suoraan kosketuksissa ihoosi tai joita käytät paljon. Esimerkiksi yöasua, alusvaatteita tai suosikkipuseroa.


Mikä tekee vaatteesta ekologisen?

Ekologiset vaatteet on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten luomupuuvillasta- ja villasta ilman torjunta-aineita, lannoitteita ja geenimuuntelua. Jatkotuotannolle ei ole erityisiä vaatimuksia, mutta ostaessasi ekologisia vaatteita voit olla varma, että vaatteen luonnonmateriaaleja koskevat kriteerit on täytetty.

Tunne vaatteiden merkinnät

Vaikka ekologisia vaatteita tuotetaankin paljon, kaikki vaatteet eivät automaattisesti ole ympäristöystävällisiä. Luomupuuvillasta valmistetut vaatteet ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto, mutta jos haluat olla vielä edistyneempi ja ostaa sekä kestäviä että ympäristöystävällisiä vaatteita, pidä silmällä tiettyjä sertifikaatteja.


Jokaisen vaatekappaleen sertifiointi voi olla kallista ja aikaa vievää, joten saatat huomata, että joillakin yrityksillä ei ole merkintää naisten ekologisissa vaatteissa, vaikka ne täyttäisivätkin ekologisille vaatteille asetetut vaatimukset. Näiden vaatteiden kohdalla voit löytää merkinnän tuotekuvauksesta tai pesuohjeista. Suosi vaatteita, joissa on viralliset sertifikaatit, mikäli haluat olla aivan varma niiden ekologisuudesta.


GOTS

Ekologisten vaatteiden paras sertifikaatti on GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS-sertifikaatti takaa, että vähintään 70% vaatteessa käytetyistä materiaaleista on luonnonmukaisia, ja sen lisäksi merkillä on kriteerit kemikaaleille, ympäristölle ja sosiaaliselle vastuulle.


GOTS on sertifikaatti, jolla on korkeimmat kriteerit sekä ympäristövastuuta että sosiaalista vastuuta koskien. Sen lisäksi se on globaali sertifikaatti, jota käytetään ympäri maailmaa. Tämän ansiosta voit olla varma, että muualla valmistettu vaate täyttää kriteerit ekologisen muodin suhteen.


Joutsenmerkki

Pohjoismaissa on käytössä Joutsenmerkki, jota käytetään aina kotitaloustuotteista muotiin. Joutsenmerkki ei yksinään takaa, että tuote on ekologinen, mutta se osoittaa, että tuote kuuluu tuoteryhmänsä ympäristöystävällisimpiin tuotteisiin. Yrityksen on täytettävä tiukat kriteerit muun muassa kemikaalien ja materiaalien käytön sekä työoloja koskevien vaatimusten suhteen.


EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkkiä käytetään varmistamaan ympäristöystävällisten tuotteiden korkeat standardit Euroopan markkinoilla. Ympäristömerkki ottaa huomioon tuotteen koko matkan tuotannosta kulutukseen ja asettaa vaatimukset raaka-aineille, kemikaaleille ja ympäristövaikutuksille. EU-ympäristömerkki on osoitus ympäristötietoisuuden korkeasta tasosta, joten voit huoletta ostaa tuotteita, joilla on tämä sertifikaatti.


ÖKO-TEX

Vaikka nimestä voisi päätellä toista, niin ÖKO-TEX-sertifikaatilla ei ole mitään tekemistä ekologisuuden kanssa. Vaatteet, joilla on tämä sertifikaatti on kuitenkin testattu monien kemikaalien varalta, jotka voivat olla haitallisia, allergisoivia tai syöpää aiheuttavia. Vaatteiden valmistusprosessia kohtaan ei ole varsinaisia vaatimuksia, mutta sertifikaatti takaa, että vaatteet eivät sisällä tiettyjä kemikaaleja yli määritetyn raja-arvon.

Miksi valita ekologinen vaate?

Ostaessasi ekologisen vaatteen teet palveluksen sekä itsellesi että ympäristölle. Säästät kehoasi haittallisilta kemikaaleilta ja edistät ympäristösaasteiden vähentämistä. Tämä lisäksi ekologiset vaatteet ovat usein laadukkaampia. Niissä käytetyt materiaalit ovat pehmeämpiä ja kestävämpiä, vaatteet ovat imukykyisempiä eivätkä nukkaannu niin helposti.


Pidät parempaa huolta itsestäsi ja ympäristöstä, kun ostat ekologisia vaatteita.


Muista Reflect-sertifikaattimme

Me Zizzillä välitämme toisistamme ja ympäristöstämme. Siksi löydät meiltä useita tuotteita, jossa tämä teema on huomioitu. Kutsumme konseptiamme Reflectiksi. Se on oppaamme, jonka avulla voit tehdä harkitumpia valintoja, kun teet ostoksia meiltä.


Tunnistat nämä tuotteet Reflect-merkinnästä. Tällä merkillä varustetuissa tuotteissa on vähintään ja usein jopa yli 50 % luomupuuvillaa, 30 % kierrätettyä polyesteriä, 50 % Lenzing™ EcoVero™ -viskoosia tai 50 % Lenzing Tencel™ -viskoosia.


Halutessasi lukea lisää siitä, miten me Zizzillä edistämme maailmaa parantavaa muutosta, voit vierailla Reflect-sivullamme.