Hengittävä ja vedenpitävä -opas

Vedenpitävä materiaali

Vedenpitävät materiaalit estävät veden pääsyn lävitsensä. Niillä on ominaisuuksia, jotka pitävät sateen ja lumen kankaan ulkopuolella ja käyttäjän kuivana. Vedenpitävyys mitataan veden määrässä millimetreinä - montako millimetriä vettä materiaalin pinnalle voi tulla, ennen kun se alkaa vuotaa. Vedenpitävät tekstiilit valmistetaan joko laminoimalla kangas tai peittämällä se vedenpitävällä kalvolla.

1000mm
Alhainen vedenpitävyys. Käytetään yleensä edullisissa tuotteissa . Voidaan käyttää käytännöllisiin tehtäviin.

3000mm
Hyvä ja vahva vedenpitävyys. Käytetään yleensä tuotteissa, joiden kohdalla asiakkaalla on korkeat vaatimukset vaatteen suorituskyvystä ja laadusta.

5000mm
Erittäin hyvä vedenpitävyys. Käytetään tuotteissa, joilta vaaditaan erityistä vedenkestävyyttä, esim. sadevaatteissa, joiden tulee olla hyvin vesitiiviitä.

10.000mm
Äärimmäisen hyvä vedenpitävyys, käytetään etupäässä tuotteissa, joiden tulee kestää äärimmäisiä olosuhteita.

Hengittävyys

Materiaali, joka hengittää, päästää hien lävitseen niin, ettei se jää iholle. Hengittävyys mitataan nopeudella, jolla hiki läpäisee materiaalin - montako grammaa hikeä materiaalin läpi pääsee yhtä kangasneliömetriä kohden 24 tunnin aikana (g/m2/d).
Hengittävä materiaali tehdään yleensä käyttämällä kalvoa, jossa on pienen pieniä reikiä. Nämä reiät ovat liian pieniä, jotta vesipisarat voisivat läpäistä ne, mutta tarpeeksi suuria päästääkseen ilmamolekyylejä ja siten myös hikeä lävitseen.

Alle 800 g/m2/d
Alhainen hengittävyys, normaalisti softshell-takeissa, luo mukavuutta kantajalleen fyysisen aktiviteetin aikana.

800-3000 g/m2/d
Kohtalainen hengittävyys, käytetään usein hiihtotakeissa ja joissakin softshell-takeissa. Käytetään normaalisti myös sadevaatteissa takaamaan sen, että vartalo voi hengittää, mutta pysyy edelleen kuivana.

Yli 3000 g/m2/d
Korkea hengittävyys, käytetään normaalisti ammattimaisissa hiihtotakeissa ja muissa vaatteissa, joissa korkea hengittävyys on tärkeää.

Pesu

Tuotteet, jolla on vedenpitävyyden ja hengittävyyden kaltaisia erityisominaisuuksia, on tärkeää hoitaa oikein, jotta niiden korkea suorituskyky voidaan säilyttää mahdollisimman pitkään.

Tuotteiden pesuohjeita on noudatettava tarkasti ja käytettävä hoitotuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu tämänkaltaisille materiaaleille. Näin materiaalin kalvo kestää pidempään ja vaate säilyttää erityisominaisuutensa pidempään. Jos tuotetta ei käsitellä ohjeiden mukaan, kalvo vahingoittuu ja tuotteen erityisominaisuudet katoavat.

Teipatut saumat

Jotta voidaan varmistaa, että tuote on täysin vesitiivis, voidaan saumat peittää erityisellä teipillä. Teippi parantaa tuotteen käyttöominaisuuksia. Sitä käytetään sadevaatteissa ja joissakin hiitovaatteissa.